De bel

Ik zal het maar meteen toegeven: het lukt me niet alleen. Mijn leven op orde houden. Het groeit me boven het hoofd.

Veel dingen lukken wel hoor. Er voor zorgen dat ik iedere dag drie keer (redelijk) gezond eet, dat gaat goed. En dat houdt dus ook in dat t lukt om op tijd de juiste boodschappen in huis te halen en voldoende schone pannen, borden en bestek voorhanden te hebben.

En soms gaat dat een beetje mis, dan vergeet ik te lunchen op een drukke dag, of ik ben ’s avonds echt te moe om te koken. Maar dan let ik er de dagen erna extra op dat ik een lunchpauze inplan en haal ik een eerder bereidde maaltijd uit de vriezer. Geen echt probleem dus.

M’n vrijwilligerswerk gaat ook weer goed. Een paar maanden geleden lukte het niet meer, maar inmiddels heb ik de draad opgepakt en lukt het reizen en schrijven weer.

Maar er schieten heel vaak dingen bij in. Even een praatje maken met de buurvrouw. Gezellig koffie drinken met een vriend, op zoek gaan (online of fysiek) naar een nieuwe koelkast of hometrainer. En ook: de vloer stofzuigen, de badkamer schoonmaken, de zomerkleding opruimen en overbodige spullen weggeven of weggooien. Het zijn dingen die niet direct noodzakelijk zijn en dus blijven liggen. Want eerst moet de was gedaan, is het tijd om te douchen, heb ik slaap nodig of moet er gegeten worden. En als dat dan gedaan is, is m’n energie op.

Was het nou zo geweest dat het maar af en toe niet lukte om de minder noodzakelijke dingen te doen, dan was het niet zo erg. Zo’n anderhalf jaar geleden lukt het redelijk om mijn weekstructuur vast te houden. Ik had een coachmaatje dat daar bij hielp en ik hield de maandagmiddag aan om op te ruimen en schoon te maken. Soms werkte ik op zondag in het theater en was ik op maandag te moe, maar de week daarna lukte het dan wel weer. Ook geen echt probleem dus.

Maar vervolgens kwam er een periode met extra coaching, met tandartsbezoeken en met een moeder die wat vaker behoefte had aan mantelzorg. En dus bleef er in mijn leven meer liggen. Daaruit ontstond een volgend probleem. Als ik dan een keer energie had om wat van het huishouden aan te pakken, was er zo veel te doen dat ik het overzicht kwijt raakte en geen prioriteiten meer kon stellen waardoor ik verlamde en er dus nog steeds niets gebeurde.

En toen in mei het traject van mijn toenmalige coachmaatje langzaamaan ten einde liep, heb ik aan de bel getrokken. Dat was niet makkelijk. Toegeven dat t niet meer lukt. En dat dan niet alleen aan mezelf toegeven maar dat ook nog eens aan een ander vertellen. En vragen om hulp.

Maar daar is het dan niet mee gedaan. Want tegenwoordig krijg je niet zo maar hulp. Ik ben niet fysiek beperkt. Het is niet zo dat ik niet kan stofzuigen of niet op een ladder kan staan. En het is ook niet zo dat ik niet zie wat er in huis zou moeten gebeuren. En dan pas je niet zo maar in een hokje. Dus het duurde even. Maar gisteren kreeg ik het verlossende bericht. Vanuit de wmo is ongeveer vier maanden lang 2uur (en 6 minuten) huishoudelijke hulp per week toegekend. En binnenkort komt het Rode Kruis helpen met het wegbrengen van alle overbodige spullen in mijn huis. Oh en woensdag ga ik kennismaken met een nieuw coachmaatje.

Ik geef toe: ik kan het niet alleen. Maar er is hulp voorhanden. En daarmee prijs ik mij gelukkig.

Advertenties

3 Reacties to “De bel”

  1. Monique Says:

    Je bent gelukkig dapper genoeg geweest om aan de bel te trekken!!

  2. Een mooi jaar | esceedee observeert Says:

    […] na de vakantie kwam de laatste grote stap waar jullie eerder al over hebben kunnen lezen. Het resultaat van het durven vragen om hulp. Sinds een paar weken heb ik met enige regelmaat […]

  3. Ria Says:

    Diep respect.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: